Ons koor van dertien dames en heren zingt met behulp van orkestbanden. Met een Samsung Galaxy TAB A (SM-T550)-tablet waarop al onze songs staan (circa 400 mp3’s), spelen we de muziek naar een versterkerinstallatie.

De zes microfoons versterken het zanggeluid en verder staan voor ons twee geluidsmonitoren. De teksten staan in mappen die op zes muziekstandaards liggen. Nu willen wij de tekstmappen vervangen door zes tablets (30 cm) op de standaards of door drie grote monitoren (80 cm) die voor ons op de grond staan. Ik heb dan ook twee vragen. Hoe kan ik de muziektablet koppelen aan de zes tablets of drie monitoren waarop de teksten dan zichtbaar zijn? En welke tablets of monitoren zijn hiervoor geschikt?

Harry O.

Interessante vraag. Je vraagt om de reeds aanwezige muziektablet te koppelen aan zes tablets of drie monitoren. Daarbij gaan we ervan uit dat de muziektablet gelijktijdig ook de tekst weergeeft die zichtbaar moet worden voor de zangers en zangeressen. We gaan er ook van uit dat op de zanglocatie geen draadloos netwerk beschikbaar is.

hdmi splitter 768x511   HML naar HDMI adapter
HDMI-splitter      HML-naar-HDMI-adapter

Een tablet heeft geen mogelijkheid voor directe video-in, anders dan vanaf een lokale app/map of via een wifi-netwerk. Deze optie valt dus af. Bepaalde typen tablets zijn wel voorzien van een HDMI-uitgang (MHL). Deze uitgang is - via de juiste HML/HDMI-adapter en HDMI-kabel - te koppelen aan een HDMI-splitter met één ingang en drie uitgangen. Aan die splitter kun je dan, via HDMI-kabels, de drie monitoren koppelen. Hierbij wordt het beeld van de tablet gekopieerd naar de drie monitoren.

Dit voorstel is eenvoudig vooraf te testen door een geschikte Android-tablet te koppelen aan een beschikbare televisie. Het is gewenst dat de resolutie van alle systemen gelijk is aan Full-HD 1920*1080 pixels. 

De genoemde Samsung Galaxy TAB A SM-T550 is helaas niet geschikt voor HDMI-koppeling en heeft te lage resolutie. Dat moet dus een ander model worden.