Samsung kondigde onlangs de nieuwste 200megapixel (MP) beeldsensor aan, de ISOCELL HP2. De beeldsensor bevat verbeterde pixeltechnologie voor gedetailleerde en heldere foto's in alle belichtingen die in de duurdere Galaxy S-smartphones zoals de Galaxy S23 Ultra moet komen.

Woensdag 1 februari worden de nieuwste Galaxy S23 smartphones van Samsung aangekondigd, waarvan al veel over bekend is en waarover je dus ook al kunt lezen. Het topmodel zal (wellicht) worden uitgerust  met een 200MP beeldsensor. Deze ISOCELL HP2 bevat 200 miljoen pixels van 0,6 micrometer (μm) in een optisch formaat van 1/1,3inch, een sensorformaat dat veel wordt gebruikt in 108MP hoofdcamera's voor smartphones. Dankzij hogere resoluties in de nieuwste high-end smartphones kunnen gebruikers nog mooiere foto’s maken.

Tetra2pixel
Met de geavanceerde pixel binning-technologie van Samsung, Tetra2pixel, vergroot de HP2 de veelzijdigheid van de camera: verschillende pixelgroottes worden namelijk gesimuleerd voor verschillende verlichtingsniveaus. Bij weinig licht verandert de sensor in een 1,2 μm 50MP of 2,4 μm 12,5MP beeldsensor door vier tot 16 naaste pixels te binden. Voor een 8K video, ongeveer bij 33MP, schakelt de HP2 over naar de 1,2μm 50MP modus om het bijsnijden te minimaliseren en meer van de scène vast te leggen. 8K filmen met 30 beelden per seconde (fps), een breed gezichtsveld en een grotere pixelgrootte kunnen scherpe filmvideo's opleveren.

Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG)
Overbelichte beelden die gemaakt zijn in fel verlichte omgevingen kunnen met de HP2 aanzienlijk worden verminderd, dankzij de nieuwe Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG)-technologie van Samsung. In een fotodiode in elke pixel is een spanningsoverdrachtspoort geplaatst om elektronen van de pixels naar de juiste laag te transporteren. Met hoge precisie voegt D-VTG een tweede transferpoort toe in de pixel, waardoor de volledige capaciteit van de pixel met meer dan 33 procent wordt verhoogd. Met meer opgeslagen elektronen en efficiënte signaaloverdracht kan deze methode overbelichting verminderen en de kleurweergave verbeteren, vooral bij fel licht.

Autofocus verbeterd met Super QPD
Bij weinig licht wordt de autofocus van de HP2 verbeterd met Super QPD, waardoor de sensor al zijn 200 miljoen pixels kan gebruiken om scherp te stellen. De ruime hoeveelheid scherpstelmiddelen wordt gegroepeerd door vier aangrenzende pixels om zowel horizontale als verticale patroonveranderingen te herkennen. Dit levert een snellere en nauwkeurigere autofocus op. Dankzij de patroondata en het grote aantal referentiepunten is de nieuwe sensor in staat tot snelle autofocus, zelfs wanneer de omgeving slecht verlicht is.

Beste HDR-prestaties
Voor de beste HDR-prestaties introduceert Samsung voor het eerst de DSG-functie in de 50MP-modus, die twee afzonderlijke conversiewaarden toepast op het analoge signaal dat op pixelniveau wordt ontvangen. Daarnaast maakt de Smart-ISO Pro- het mogelijk om een HDR-oplossing die verschillende niveaus van ISO-uitlezingen van één enkele belichting samenvoegt, dat de camera 12,5MP beelden en 4K bij 60 fps video in HDR opneemt.

Samsung Isocell HP2 200 MP beeldsensor